Pazar, Nisan 14, 2024

Anayasa Mahkemesi sansüre yol verdi!

Anayasa Mahkemesi, Dezenformasyon Yasası'nın iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), bugünkü Genel Kurul gündeminde, CHP’nin, dezenformasyonla mücadele düzenlemesi olarak bilinen ”7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 29. maddesi ile Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen 217/A maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması başvurusunu esastan görüştü.

AYM Genel Kurulu, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin düzenlemenin iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

TCK 217/A Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu’nun içeriği nedir?

TCK’ya eklenen 217/A maddesi şunları içeriyordu:
“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma: (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”​​​​​​​

Dezenformasyon Yasası nereye şikayet edilir?

Dezenformasyon yasasına ilişkin şikayetler http://ihbarweb.org.tr adresine yapılıyor. Aynı şekilde şüpheli içerik, paylaşıldığı platformun yönetimine de şikayet edilebilir.

Dezenformasyon yasası ne zaman yürürlüğe girdi?

‘Dezenformasyon yasası’ Ekim 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

AYM önünde nöbet başlatılmıştı

Basın meslek örgütleri, Anayasa Mahkemesi’nin bugün görüşeceği “Dezenformasyon Yasası” hakkında süreci takip etmek amacıyla nöbete başlamıştı.

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir