Yerel yönetimlerin hukuki, mali ve idari sorunlarını çözmeyi hedefleyen Yerel Reform Girişimi Derneği, ilk etkinliğini 30 Kasım’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde düzenledi.
‘Yerel Reform Buluşmaları’ adı altında gerçekleşen etkinlikte, ‘Merkezi İdare ve Yerel Yönetimler Yetki Paylaşımında İdari ve Mali Özerklik’ başlıklı panel düzenlendi. Üç oturumdan oluşan panele yaklaşık 250 kişi katıldı. Açılış konuşmasını, eski Dışişleri Bakanı ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın yaptı.
Birinci Oturum: İdari Özerklik
Etkinliğin ilk oturumunda, Prof. Dr. Ruşen Keleş, İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce moderatörlüğünde bir sunum yaptı. Prof. Keleş, yerel yönetimlerin merkezi idare vesayeti nedeniyle yaşadığı sorunları tarihsel bir bakış açısıyla ele aldı.
İkinci Oturum: Mali Özerklik
‘Sürdürülebilir Belediyecilik’ alt başlığıyla düzenlenen ikinci oturumda, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, yerel yönetimlerin mali sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştı. Oturumun moderatörlüğünü ise kamu maliyesi uzmanı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar üstlendi.
Üçüncü Oturum: Katılımcı Forum
Forum tarzında gerçekleşen üçüncü oturumun moderatörü, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Dr. Hatice Kurtuluş oldu. Oturumda;
Doç. Dr. Ulaş Bayraktar (Mersin Üniversitesi),
Dr. Cuma Çelik (Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü),
Fikret Toksöz (yerel yönetim projeleri uzmanı),
Yerel yönetimlerin yeniden yapılanması ve güncel sorunlarına dair çözüm önerilerini sundular. Katılımcılar da bu oturumda görüşlerini dile getirip konuşmacılara sorular yöneltti.
Yerel Reform Girişimi’nin Gelecek Planları
Başkanlığını Murat Karayalçın’ın yürüttüğü dernek, ‘Yerel Reform Buluşmaları’ etkinliklerini sürdürmeyi planlıyor. Bu buluşmaların sonuç bildirgeleri kamuoyuyla paylaşılacak ve ileride kapsamlı bir ‘Yerel Reform Raporu’ hazırlanacak.