HALKWEBBilgi - EğlenceKadınlar insüline neden erkeklerden farklı tepki veriyor?

Kadınlar insüline neden erkeklerden farklı tepki veriyor?

İnsülin konusunda yeni bir araştırma yapıldı.

Pek çok kadın şunu biliyor: adet döngüsünün hangi aşamasında olduklarının günlük yaşam, sağlık ve psikoloji üzerinde büyük etkisi olabilir. “Nature Metabolism” dergisinde yayınlanan bir çalışma artık döngünün, insülinin beyin üzerindeki etkisi gibi temel fiziksel işlevleri etkilediğini gösteriyor .

İnsülin beyinde ne yapar?

İnsülin beyindeki özel sinir hücrelerine kenetlendiğinde, yeme davranışını ve aynı zamanda diğer metabolik süreçleri de etkiler. Örneğin, beyinleri insüline çok az tepki veren insanlar, beyinleri insüline oldukça duyarlı olanlara göre kilo vermede daha fazla zorluk yaşayabilirler.

Zayıf erkeklerle yapılan çalışmalardan , beyinlerinin sürekli olarak insüline oldukça güçlü tepki verdiği bilinmektedir. Kadınlar için ise işler görünüşe göre daha karmaşık. Bunu araştırmak için araştırmacılar on bir kadına yumurtlamadan önce ve sonra insülin burun spreyi uyguladılar. Bu şekilde hormonun çoğunluğu kan dolaşımının geri kalanına değil beyne ulaşır.

Araştırma ekibi daha sonra metabolizmanın beyindeki insülin uygulamasına ne kadar güçlü tepki verdiğini inceledi ve sonuçları plasebo burun spreyine verilen tepkiyle karşılaştırdı.

Sonuç: Döngünün foliküler aşamasında, yani yumurtlamadan önce, kadınların beyni, yumurtlama sonrasına göre insüline daha duyarlıdır. 15 kadının beyin bölgelerinin aktivitesini gösteren ek MRI taramaları da şu sonucu güçlendiriyor: Bir kadının beyninin insüline ne kadar güçlü tepki vereceği veya tepki vermeyeceği döngünün evresine bağlıdır.

Cinsiyete duyarlı tıp açısından çalışmanın önemi

Uzmanlar, bu çalışmanın 26 katılımcıyla oldukça küçük olduğuna dikkat çekiyor.

Anke Hinney, “Bu, bu çok ilginç ilk bulguları doğrulamak için daha büyük çalışmaların yapılması gerektiği anlamına geliyor. Ancak o zaman ders kitapları yeniden yazılabilir” diye açıklıyor.

Duisburg/Essen Üniversitesi’nde moleküler genetik araştırma bölümüne başkanlık ediyor.
Bu alandaki bulgular her zaman önemlidir. Birçok ilaç hâlâ öncelikle erkekler üzerinde test ediliyor.

Moleküler genetikçi Hinney, her iki cinsiyete eşit muamele edilmesinin tedavinin etkili olmamasına ya da en azından daha az etkili olmasına yol açabileceğini açıklıyor. Bu nedenle kadınların ve döngülerinin klinik çalışmalara daha fazla dahil edilmesi çok önemli.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR