HALKWEBGündemİmamoğlu ile Ahmet Türk’ü buluşturan Trabzon detayı

İmamoğlu ile Ahmet Türk’ü buluşturan Trabzon detayı

Ahmet Türk’ün dedesi Hüseyin Kanco, 1908 yılında II. Abdülhamit’in devrilmesinin ardından İmamoğlu’nun memleketi Trabzon’a sürgün edilmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz günlerde görevden alınarak yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk’ü ziyaret etmek üzere bu şehre gitti.
Havalimanında ilgiyle karşılanan İmamoğlu, konvoy eşliğinde Türk’ün Derik’te bulunan ve ailesine ait olan tarihi Kasrı Kanco olarak bilinen konağına gitti.
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin de köklü bir aileye mensup Kürt ağası olarak tanımladığı Ahmet Türk, siyaset arenasında bilinen isimler arasında yer almakta.
Türk ile İmamoğlu arasındaki ortak nokta neredeyse 126 yıl öncesine dayanıyor. Türk, verdiği bir röportajda Kasrı Kanco’nun hikayesini anlatırken şöyle konuşmuştu:

2. Abdülhamit devrilince Trabzon’a sürüldü

“Dedem Dınna aşiretinin lideriydi, geçmişte Derik kaymakamlığı yapmış, İbrahim Paşa’yla birlikte Hamidiye Alayları oluşumunda yer almış. Kasrı Kanco, savunma amaçlı yapılmış. Üzerinde mazgallar var. Buradaki toplumun yaşayış biçimine baktığımızda, dedem gerçekten çok farklı bir yaşam tarzı oluşturmuş. Sultan Abdülhamit’in devrilmesinden sonra Trabzon’a sürgün edilmiş. Yedi yıl cezaevinde kalmış, döndükten kısa süre sonra da vefat etmiş. Tam o dönemin feodal yapısında bir insan.”
Türk’ün dedesi 1908 yılında Trabzon’a sürgün edilmişti. Ahmet Türk, dedesinin Trabzon’a sürgün edilmesinden neredeyse 126 yıl sonra Kasrı Kanco’da bir Trabzonlu siyasetçiyi ağırladı. Buradaki sıcak karşılamanın olası bir seçimde işbirliğine dönüşüp dönüşmeyeceğini ise zaman gösterecek.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR